Image4

Sjukdomar

Sjukdomslista

Svenska Laikaklubben har idag rasansvaret för östsibirisk laika, västsibirisk laika samt rysk-europeisk laika. Det betyder att vi skall ha en långsiktig plan för rasens utveckling både jaktligt, exteriört men även rasens hälso- och sjukdomsläge.

Laikan är i grunden en mycket frisk ras. Men då det dessutom är en mycket liten ras, med relativt få avelsdjur, innebär det att rasen är oerhört känslig för störningar, såsom sjukdomar. En ärftlig sjukdom kan snabbt få förödande konsekvenser i en liten ras.

Därför är uppföljningen av hälsoläget av mycket stor vikt för att bibehålla en sund och frisk ras. Där måste vi alla hjälpa till!

Som en service till våra uppfödare, valpköpare och djurägare har Avelskommittén nu gjort en sammanställning och presenterar här de hundar som är anmälda de senaste 10 åren. De sjukdomar som listas är:

Höftledsdysplasi (HD)
Armbågsdysplasi (ED)
Ögonsjukdomar
Epilepsi
Övriga sjukdomar som kan vara av ärftlig karaktär (t.ex. diabetes, allergi, sköldkörtelsjukdom/struma, autoimmun sjukdom) -

Listor på hundar med HD, ED och ögonsjukdomar är hämtade från SKK's databas "Avelsdata". Dessa data inrapporteras till Svenska kennelklubben av den klinik som röntgar hunden alternativt den ögonspecialist (veterinär) som ögonlyser hunden.

Epilepsi och övriga sjukdomar inrapporteras skriftligen av djurägaren eller uppfödaren på särskild blankett. Dessa data grundar sig på de skriftliga anmälningar som inkommit till Laikaklubbens sjukdomsansvarig(avelskommittén) från djurägare/uppfödare.

För att bedriva ett seriöst och systematiskt hälsoarbete så är det av yppersta vikt att Du som har en hund, eller är uppfödare av en hund, som har/har haft någon typ av sjukdom som kan vara ärftlig, skriftligen rapporterar in detta till Svenska Laikaklubbens sjukdomsansvarig(avelskommittén) samt till Svenska Älghundsklubben (SÄK).

Använd blanketten "Sjukdomsanmälan" . Muntlig anmälan, alternativ anmälan per mail, gäller tyvärr inte.

Om du har/har haft, en hund med någon typ av sjukdom som kan vara ärftlig, och som inte anges i denna lista, vänligen gör en skriftlig anmälan till Laikaklubbens sjukdomsansvarig(avelskommittén) samt till SÄK, även om hunden är avlivad.

Slutligen: Ett stort TACK till er som anmält era hundar med sjukdom till oss! Det är endast genom er välvilja som vi kan bibehålla en frisk ras!

HÄLSA OCH SJUKDOMAR

Laikaklubbens sponsorer





Nyheter via RSS
Levererat av MyClub